donderdag 6 december 2012

Welpen


Naar aanleiding van de dodelijke molestatie van een voetbalgrensrechter in Almere, werd er deze week nogal eens op gewezen dat de voetballers in het betaalde voetbal, in de Eredivisie, in The Champions League het goede voorbeeld zouden moeten geven in respectvolle omgang met elkaar en met de spelleiding.

Mij verbaast het juist dat dát commerciële circus een voorbeeld voor onze jeugd zou moeten zijn. Juist niet, zou ik zeggen.

Toevallig stimuleert de KNVB deze week het 'welpenvoetbal', competitievoetbal voor vijf- en zesjarigen. Zelfs op dat kleuterniveau wordt geopereerd met een 'sponsor', 'maatschappelijk partner' of hoe een geldschieter tegenwoordig ook moge heten. Waarom?

Bij mijn voetbalclub kregen de vijf- en zesjarigen al een jaar of tien geleden de gelegenheid om op zaterdagochtend een balletje te trappen. Niks mis mee: op straat voetballen ging niet meer zo makkelijk, en broertjes, zusjes (!) en vaders moesten toch naar de club. Maar denk je dat de kleintjes in het wilde weg achter een bal aan mochten rennen, af en toe afgeleid door een overvliegende reiger? Welnee. De ouders, georganiseerd in jeugdcommissies, hesen de kleuters in Barcelona- en Chelsea-tenues, trokken ze roze voetbalschoentjes aan, en lieten ze de Champions League naspelen. De winnaar kreeg een beker, onder het geschal van "We are the Champions".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten