dinsdag 20 november 2012

Rijnboog

Arnhem heeft een gezellige binnenstad. En Arnhem heeft de Rijn. De Rijnkade is misschien niet de mooiste straat van de stad, en de panden die er staan hebben niet de mooiste gevels, maar het is een leuke plek om te verblijven. Als vanzelf: stromend water, boten, een paar terrasjes, klaar.

Het gebied tussen de Rijnkade en de binnenstad is tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel vernietigd, en het is daarna - tijdens de wederopbouw - niet goed bedeeld met mooie planologie en architectuur. In de welvarende jaren '90 is het echt verloederd. Nu we geen geld meer hebben worden er mooie toekomstplannen gemaakt.

De klucht rond de 'Rijnboog' kende een hoogtepunt toen er een paar jaar geleden een referendum werd gehouden over de aanleg van een haven. Er werd niet gevraagd of de aanleg van een haven een goed idee zou zijn (wat toch een gerechtvaardigde vraag lijkt als je al een honderden meters lange kade als aanlegplaats voor schepen hebt), maar hoe diep het water zou worden van de haven die er coûte que coûte zou komen. 90% van de Arnhemse bevolking bleef wijselijk thuis.

Inmiddels hebben potentiële investeerders in de Rijnboog zich terug getrokken. De havenplannen zijn van de baan. Wat nu?

Rotterdam heeft op de 'Kop van Zuid' mooie nieuwbouw neergezet waarin leuke culturele instellingen zitten die nu in de binnenstad dus niet meer aanwezig zijn. Amersfoort heeft zichzelf 'verrijkt' met het Eemplein, waar zich middenstanders hebben gevestigd (die ook net zo goed in het centrum hadden kunnen zitten) en waar de muziekschool, de bibliotheek en nog zo wat naar toe zullen verhuizen - ter verschraling van het oude centrum?

In Arnhem gaan ze dat nu naäpen. In het 'Rijnbooggebied' zijn twee 'trekkers' gepland, legt wethouder Elferink in de Volkskrant uit. Eén is 'het Kunstencluster', een gezamenlijk onderkomen voor het museum voor moderne kunst, de schouwburg en het filmtheater. Mooi: weer drie leegstaande gebouwen erbij in het centrum. De tweede trekker is 'het Kenniscluster', het nieuwe onderkomen van de openbare bibliotheek en de volksuniversiteit.

Er zijn wel meer plaatsen met een kantoortje van de volksuniversiteit op de bovenverdieping van de bibliotheek. Maar, om dat nou een Kenniscluster te noemen, en een trekker van de nieuwe stadsontwikkeling ... Het geeft aan dat de gemeente Arnhem het ambitieniveau na dat maffe havenplan iets verlaagd heeft. Nu nog even de toon aanpassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten