woensdag 14 november 2012

Regeerakkoord: 'de ijslaag onder die mensen'

(Volkskrant, 14 november 2012)

'Nivelleren' kun je kennelijk ook alleen aan de bovenkant of alleen aan de onderkant doen?

Eerst dacht ik nog dat onze volksvertegenwoordigers in Den Haag ons zand in de ogen wilden strooien. Dat niemand het aandurfde om de waarheid te zeggen. Stel: je bent Samsom en je spreekt over de bezuinigingen van 46 miljard Euro, dan loop je de kans dat jouw partij in één dag in de opiniepeilingen al zijn 38 zetels kwijt raakt. Dan kun je het maar beter over 16 miljard Euro bezuinigingen hebben, en hopen dat een VVD'er zich verspreekt, waardoor Rutte's partij in één dag 41 zetels lager peilt.

Maar langzamerhand geloof ik echt dat de politici helemaal de weg kwijt zijn. Of ligt het aan de weergave door de media? 'De media is de weg kwijt', moet ik in dat geval zeggen.

'Die bezuinigingen komen het hardst aan bij de lagere inkomensgroepen, zei Rutte. 'de ijslaag onder die mensen moet worden versterkt. Ook liberalen begrijpen dat'  (Volkskrant, 13 november 2012).

Waarom onderbreekt de voorzitter van de Tweede Kamer nooit eens de vergadering om een lemma uit Van Dale voor te lezen, bijvoorbeeld het lemma 'nivelleren'? Het is toch de taak van de voorzitter om het debat te leiden? Een debat kan misschien nog wel gevoerd worden met weinig inzicht, of zonder empathie; maar zonder belangstelling voor taal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten