dinsdag 13 november 2012

Puntenwolken en rookgordijnen


We hebben al weer een week een regering, en een regeerakkoord. Ik heb nog weinig gehoord over een visie op de toekomst van Nederland, Europa, de rest van de wereld, milieu, onderwijs, migratie, kunst ...

Wel veel over koopkrachtplaatjes, 'puntenwolken' en andere rookgordijnen. De nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, Halbe Zijlstra, sprak vandaag (ik parafraseeer) over 'het perspectief waarin een koopkrachtplaatje zich ontwikkelt naar de toekomst toe'.

Kennelijk draait alles om geld, auto's, hypotheken ... En dan niet zo zeer om de fenomenen 'geld', 'auto' en 'hypotheek', maar om ieders eigen geld, eigen auto en eigen hypotheek.

Als het om geld, auto's en hypotheken gaat ('economie' heet dat tegenwoordig), dan ben ik benieuwd op de visie van het kabinet op de vernieuwing van de werkverhoudingen, de nieuwe verdeling van productie en consumptie. Ook - ik geef het toe - omdat mijn eigen toekomst me wel eens zorgen baart. Maar gelukkig worden die zorgen niet gevoed met plaatjes en wolken: ik kom er niet in voor, ik ben kennelijk al wegbezuinigd.

Ik ben geen werknemer, ik heb geen recht op een uitkering en ik ben niet gepensioneerd. Eigenlijk voel ik me het meest een freelancer zonder opdrachten. Maar zelfs ZZP'ers - in de verkiezingsstrijd nog een belangrijke doelgroep - zijn in de stofwolken verdwenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten