vrijdag 2 november 2012

Hautain FC Twente

FC Den Bosch, een middenmoter uit de Eerste Divisie, versloeg gisteren in een uitwedstrijd in Enschede FC Twente, koploper van de Eredivisie. 'Leuk', is dan mijn eerste gedachte, dat moet een spektakel geweest zijn. Leuk, als de underdog wint.

Leuk, net als de overwinning van het nietige Ajax op de miljonairsploeg van Manchester City. Maar er blijkt een groot verschil te zijn. Manchester moest, met al zijn miljonairs in het veld, alle zeilen bijzetten om de jongelui van Ajax te bestrijden. En nog lukte dat niet.

FC Twente, daarentegen ... Twente gaat prat op zijn sociale functie. In het stadion vinden allerlei maatschappelijk verantwoorde activiteiten plaats. En de buitensporig betaalde voetballers bezoeken tussen twee traininkjes door technische scholen en projecten in de wijken. Zo hebben de club en de miljonair-werknemers voor zichzelf zorgvuldig een mooi imago gecreƫerd.

En dan, op een donderdag, komt het er echt op aan. Dan komen de supporters, de eenvoudige bewoners van de arme buurten, zeg maar "de hardwerkende Nederlanders", naar het stadion om te zien hoe hun vedetten zullen schitteren tegen het nietige FC Den Bosch , als voorproefje van de prachtige wedstrijden die in de volgende rondes zullen volgen tegen Feijenoord, Ajax, PSV, op weg naar de winst van de KNVB-beker.

Dat zou je denken. Maar de miljonairs en hun marketingdeskundige trainers en directeuren hadden anders besloten. Zij keken toe hoe een Twents B-elftal ploeterend ten onder ging. Hoe erg kun je je supporters - zij die jouw miljoenen opbrengen - laten vallen? Hoe hautain kun je zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten