woensdag 10 oktober 2012

SpindopAls je goed ter been bent merk je het nauwelijks, maar NS-station Ede-Wageningen is heel slecht toegankelijk. Het stationsgebouw is tijdens de avonduren - en op zondag nog langer, want we zijn in de bible belt - afgesloten. Kom je op die tijd uit de trein uit Amersfoort, dan sta je aan een gesloten deur te rammelen, en zul je zelf een andere uitgang van het perron moeten zoeken. Het intercity-perron is wél per lift bereikbaar vanuit de voetgangerstunnel, maar er is geen lift van de openbare ruimte náár de voetgangerstunnel.

Ik wilde eens een buitenlandse reiziger met zware bagage behulpzaam zijn. Samen hebben we een tijdje - in de richting die door een bordje werd aangegeven - gezocht naar 'Spindop': een ander woord voor kruier of bagagelift ? Nooit gevonden. Of het zou de heel lange hellingbaan moeten zijn - een soort fietstunnel - waar we door bromfietsers van de sokken werden gereden.

Het heeft een jaar geduurd, en ik moest er voor naar Amersfoort verhuizen, maar ik begrijp het bordje nu. Ik dacht dat het een tip was voor lopende mensen met bagage. En omdat het naar station Ede-Wageningen wees: voor reizigers. Maar nee, het blijkt een tip voor automobilisten te zijn. Het wijst naar een plek waar je de auto kunt verlaten en te voet kunt gaan. Om voor de lol met koffers te zeulen ? Nee. Als je heel langzaam rijdt, of even langs de weg stilhoudt om het bordje goed te bestuderen, dan zie je een subtiel verschil tussen de twee 'koffers': een boodschappentas in de ene hand en een 'puutje' in de andere hand. Emiclaer is een winkelcentrum ! En Spindop blijkt de naam te zijn van een kluitje kwijnende winkels naast station Ede-Wageningen. Leuk dat de overheden steeds meer van die borden met raadsels langs de weg plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten