zondag 7 oktober 2012

In de sterren(Volkskrant, 6 oktober 2012)


Onder de titel 'Het roemscenario' besteedt De Volkskrant aandacht aan 'de bekende Nederlander'.

Het verbaast me steeds weer dezelfde Nederlanders op televisie in verschillende rollen te zien acteren. De ene dag spreekt tafelheer Jan Mulder in De Wereld Draait Door met Jort Kelder, die specialist is in politiek (of adeldom of geld; het is maar net wat er die dag van pas komt). De volgende dag spreekt Jort als tafelheer in hetzelfde programma met voetbalkenner (kunstkenner, Brusselkenner) Jan Mulder. Ik heb nu uit het Volkskrant-artikel geleerd dat zij 'bekende Nederlanders' zijn.

Een heel andere categorie vormen de BN'ers. Dat zijn -grofweg- al die (mij) onbekende lieden die steeds weer samen in dezelfde quizzen en spelletjes op televisie verschijnen, en -als ze elkaar bezwangerd of bedrogen hebben- ook in de roddelrubrieken. Plus Patty Brard.

Als je die groep zou willen beschrijven met termen uit de natuur- en sterrenkunde, dan zou ik zeggen: kleine deeltjes die samen proberen één zichtbaar geheel te vormen in het centrum van het universum. Maar Robert Vuijsje beschrijft hen in bovenstaand citaat eigenlijk veel beter: door de centrifugale kracht komen de BN'ers eerst tussen de sterren, en daarna verdwijnen ze: in het grote Niets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten