woensdag 31 oktober 2012

Eemplein openLangs de Kleine Koppel, tegenover de Grote Koppel (tegenwoordig wordt het ook wel Eemhaven genoemd) was nog een oud stukje Amersfoort over dat om zeep geholpen kon worden.

Vandaag werd daar het Eemplein geopend. Het is nog maar half klaar, maar kennelijk was het de hoogste tijd tijd voor een feestje. Het Eemplein zou een geweldige aanvulling en verrijking worden van de voorzieningen in Amersfoort.

Een driehoekig plein. Eén gevel is gevuld met winkels: Van Haren schoenen, Xenos, Zeeman, Etos, Gall en Gall, Albert Heijn, Blokker. Hoezo verrijking ? De tweede gevel staat in de steigers, achter een schutting. Daar komen ooit de bibliotheek Beep, de muziekschool, het Archief Eemland, expositiehal kAdE. Hoezo aanvulling? Verhuizing! Waarna andere, prettige gebouwen waarschijnlijk leeg zullen blijven staan. In een derde gevel, die alle treurnis en lelijkheid aan het zicht had kunnen (en moeten) onttrekken, was in het ontwerp niet voorzien, waardoor het Koppel - rustige, verkeersarme straat aan het water - nu een heel stuk minder aantrekkelijk is geworden.

Het publiek stroomde vandaag toe, natuurlijk vanaf de rotonde tussen de toevoerwegen Stadsring en Amsterdamseweg. Het verkeer stond meteen vast. Fietsen werden op het trottoir gezet, en natuurlijk niet in de stallingen die aan de zijstraten, een eindje lopen van de 'ingang', zijn gemaakt. De massa moest zich door een smalle opening tussen de gevels door wringen, ook nog eens gehinderd door twee tegen elkaar in schreeuwende deejays, ingehuurd door twee feestvierende grootwinkelbedrijven. Coca-Cola-meisjes stonden blikjes frisdrank uit te delen. De eerste lege blikjes waren netjes in de schaarse afvalbakken geworpen, de rest natuurlijk op de grond. Als je deze chaos had overleefd, in de door planologen zorgvuldig overwogen flessehals, kon je rust zoeken op het o zo treurige, lelijke plein aan de 'Eemhaven'.

De grote trekker van het openingsfeest, al wekenlang huis-aan-huis aangekondigd: "Super uitzicht over Amersfoort en Eemplein in het Reuzenrad". Helaas had de feestcommissie een reuzenradje gehuurd: het kwam net niet boven de gevels van het Eemplein uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten