dinsdag 21 augustus 2012

Strijd om gevechtsvliegtuig


Het eerste toestel van de Joint Strike Fighter dat voor Nederland bestemd is heeft zijn eerste testvlucht erop zitten. Binnenkort mogen we het uitproberen. Daarna kunnen we besluiten of we nog enkele tientalle exemplaren van dit type aankopen. Als we dat niet doen komen we ervan af met de uitgave van slechts één miljard euro. Is een goed doorwrochte keuze dan nog mogelijk ?

Mag ik twijfelen aan de deskundigheid van onze volksvertegenwoordigers, die al jarenlang een discussie over de aankoop van dit vliegtuig voeren ? Mag ik twijfelen aan de betrouwbaarheid van de lobbyisten van de vliegtuigindustrie ? Mag ik misschien zelfs twijfelen aan de objectiviteit van de defensiestaf ?

De Volkskrant meldt vandaag dat uit een opinieonderzoek door Instituut Clingendael blijkt dat ruim driekwart van de kiezers vindt dat Nederland de JSF niet moet aanschaffen. Ik twijfel aan de deskundigheid, de betrouwbaarheid én de objectiviteit van 'de kiezers', maar toch: driekwart is niet niks.

In hetzelfde artikel in De Volkskrant wordt generaal Tom Middendorp (chef der strijdkrachten) aangehaald. Hij zegt dat het voor Defensie 'moeilijk is om het publiek in Nederland te bereiken'. Gelukkig zegt-ie niet dat het moeilijk is om het publiek te 'raken'.

Ik denk: het is moeilijk voor het publiek om Tom Middendorp en Defensie te bereiken !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten