zaterdag 25 augustus 2012

De meteropnemer


In mijn jeugd bracht de kolenboer kolen aan huis en de olieman olie, beiden tegen contante betaling. Gas en electriciteit werden via leidingen door de gemeente geleverd. Af en toe kwam de meteropnemer langs om de meterstanden op te nemen. De meteropnemer: een vriendelijke man, net als de kolenboer en de olieman, en bovendien een secure en eerbiedwaardige ambtenaar.

Sinds gas en electriciteit met 'marktwerking' door de leidingen tot ons komen, worden we lastig gevallen door elkaar beconcurrerende maatschappijen die elkaar aftroeven met voordeelaanbiedingen, terwijl het gas en de stroom steeds hetzelfde blijven: groen, grijs of van een andere kleur. Wie er baat bij heeft is onduidelijk, behalve de reclamejongens dan.

Een nieuw verschijnsel voor mij is de commerciƫle meteropnemer. Stedin uit Rotterdam vraagt schriftelijk om nou eindelijk eens de meterstanden door te geven. Stedin ? Wat leveren die ? Welke meterstanden moeten ze hebben ? Dat staat niet in hun brief ('2e herinnering meterstanden doorgeven'). Wat blijkt: Stedin staat voor Stedin Meetbedrijf B.V. te Rotterdam.

Nou was er een tijdje geleden een vriendelijke man aan de deur, die zei dat hij de meterstanden kwam opnemen. Ik heb hem binnengelaten, in de veronderstelling dat hij een secure en eerbiedwaardige meteropnemer was. Maar kennelijk niet van Stedin. Misschien van een concurrerend 'meetbedrijf' ? Zou ik dan binnenkort een aanbieding van ze krijgen ? Een aanbod van lagere meterstanden misschien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten