vrijdag 3 augustus 2012

'Invloed Tea Party groeit'

Vaak zijn krantekoppen door hun beperking fout of misleidend; of op zijn minst sluiten ze de nuance uit die in het eronder staande artikel wel aanwezig is. Een grote valkuil voor koppenschrijvers is: het weglaten van werkwoorden. Laat een deelwoord staan en haal alle hulpwerkwoorden weg, of beter nog gebruik de onvoltooid tegenwoordige tijd: het bespaart veel ruimte. En het stelt de lezer voor raadsels.

"Pensioenpremies stijgen." Zijn gestegen? Stijgen? Zullen stijgen ? (Staan er dan ook nog aanhalingstkens omheen, dan wordt de vraag: heeft iemand geconstateerd dat de premies zijn gestegen of stijgen of zullen stijgen, of heeft iemand één van deze drie dingen voorspeld ?).

De koppenschrijver van De Volkskrant wist vandaag 'De invloed van de rechts-populistische Tea Party beweging blijft groeien' in te korten tot 'Invloed Tea Party blijft groeien'. Een mooi kop, maar -helaas- één letter te lang. Nu niet in de valkuil trappen: wel één letter winnen, maar niet het aantal werkwoorden verkleinen. Gelukt: 'Invloed Tea Party is groeiende' !?.
(De Volkskrant, 3 augustus 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten