woensdag 18 juli 2012

Doorrijlaagte


Daar sta ik dan in mijn auto op de toerit tot een parkeergarage. Boven de ingang hangt een waarschuwingstekst: "Maximale doorrijhoogte 2 meter". Het formaat van de letters doet me vermoeden dat ik de waarschuwing serieus moet nemen.

Het is altijd lastig in te schatten hoe laag zo'n plafond nou eigenlijk is. En hier zit er ook nog een geniepig metalen randje boven het hek, onder het plafond. Dat scheelt toch gauw weer een paar centimeter. Achter me staat één auto te wachten.

Hoe hoog zou mijn auto eigenlijk zijn ? Eén meter tachtig ? Nee, als ik rechtop sta kan ik er makkelijk over heen kijken. Hooguit één meter zeventig, dus. Achter me sluit een tweede auto aan.

Je hoort wel eens verhalen over automobilisten die zo'n garage inrijden ("het paste makkelijk") en dan een verlichtingsarmatuur raken of hun dak openscheuren aan een ontluchtingskanaal.  Eigenlijk niet zo raar dat je die niet ziet, in het halfduister, nadat je net uit het zonlicht bent gekomen. Deze garage lijkt ook op een duistere grot. Achter me beginnen de wachtenden te claxoneren. Met z'n vieren durven ze wel.

Wat zou de ontwerper van het bord nou eigenlijk bedoeld hebben ? De twee omhoog wijzende pijlen associeer ik wel met 'hoogte', maar veel wijzer wordt ik er niet van. Het getoeter neemt toe.

De ontwerper heeft ook geen gemakkelijke opdracht gehad. De auto's hebben een 'hoogte' en de garage een 'laagte', zo lijkt hij gedacht te hebben. Maar dan hadden die pijlen omlaag moeten wijzen. En hij had ook zijn woorden beter moeten kiezen. De wachtenden achter me beginnen agressief te worden. Alle zeven.

Jammer dat ik geen smartphone hebt. Dan had ik nu even in de Van Dale de betekenis van 'doorrijhoogte' kunnen opzoeken. Vanwaar toch de agressie van de negen wachtenden ?

Maximale doorrijlaagte twee meter, dus ? En mijn autohoogte één meter zeventig ? Ik waag het er maar op. Gevolgd door een stoet ongeduldigen.

Het loopt goed af. Toch zou het prettig zijn als in de toekomst de MINIMALE doorrijhoogte van de parkeergarage zou worden vermeld. Dat zou mij een hoop gepieker besparen. En al die anderen -die zo'n waarschuwing kennelijk niet lezen of niet serieus nemen- een hoop wachttijd en ergernis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten