zaterdag 10 maart 2012

Eigen doelpunt Johan Cruijff

In hun rubriek Tiki Taka in de Volkskrant wisselen Simon Kuper en David Winner vandaag gedachten uit over eigen doelpunten. Kuper merkt op: "Als Cruijff er één had gemaakt, dan was het geen eigen goal geweest maar een tactisch meesterzet, onderdeel van een diepere strategie die alleen hij had begrepen."

Ik weet wel beter. Net als Cruijff, die sowieso alles beter weet.

Op 23 januari 1983 stond ik met mijn Groningse voetbalvriendinnetje Marga Kuis in Vak F in stadion De Meer. We konden beiden vijf keer juichen. In een bizarre wedstrijd was het officiële scoreverloop als volgt. Lerby 1-0, Olsen 2-0, Waalderbos 2-1, McDonald 2-2, Lerby 3-2 (ruststand), Jans 3-3, Ophof 4-3, Schoenaker 5-3 (81e minuut), Koeman (Ronald, niet broer en ploeggenoot Erwin) 5-4 (84e minuut), Jans 5-5 (87e minuut).

Was het echt Jans die de gelijkmaker scoorde, met een van richting veranderde vrije trap ? Welnee. Keeper Galjé (eerder ingevallen voor Schrijvers) stelde secuur het muurtje op. Iedere pupil weet het: in het muurtje altijd stil blijven staan, niet opspringen, niet een been uitsteken om te proberen de bal te stoppen: je hindert er vooral de keeper mee. Maar helemaal rechts in de muur stond geen leergierige pupil, maar een eigenwijze ster. Op het moment dat Jans de vrije trap nam, liep hij een paar meter naar voren, en speelde de bal, die met een mooie boog over Galjé in het doel verdween.

Marga moest erg lachen om zo'n stom eigen doelpunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten