donderdag 8 oktober 2009

Plastic Inzamelen

De gemeente Wageningen heeft vorige week een nieuwe stap gezet in de gescheiden inzameling van afval. Naast de bakken voor papier, gft-afval en glas staat nu een bak voor plastic. Het ingezamelde plastic afval zal volledig worden gerecycled in plaats van verbrand. Een geweldig initiatief. Daar doe ik graag aan mee. Maar hoe? Wat mag wel in de bak, en wat niet?

Er is huis-aan-huis een brief en folder verspreid. De aanhef van de brief schept meteen verwarring doordat er over 'kunststof' wordt gesproken. Verderop gaat het steeds over 'plastic verpakkingen'. Aha, het gaat dus niet alleen om de samenstelling van het materiaal, maar ook om de functie (verpakking). De reden hiervan blijft onduidelijk.

In de bijgevoegde folder wordt een opsomming gegeven van achttien (groepen van) producten die wel in de bak mogen. Daar gaat het schijnbaar niet meer om de aard van het materiaal, maar om de (voormalige) inhoud: pasta- en rijstzakken, snoepzakken, flessen van olie en azijn, plantenpotten, blisters van o.a. tandenborstels, en nog dertien andere groepen. Ik bak in olie uit een glazen fles, en ik snoep snoep uit een papieren zak. En het woord 'blister' ken ik niet in de Nederlandse taal; wel in het Engels met veel betekenissen, maar dan weer niet met een betekenis die ook maar iets met plastic of verpakking heeft te maken.

Dit lijkt misschien gezeur; de bedoeling is immers duidelijk, en sympathiek. Maar serieus: zojuist heb ik een lapje vlees van de supermarkt gebraden. Het zat in een groen bakje, afgedekt met een doorzichtige folie. Mijn gevoel zegt dat het afdekfolie wel 'plastic' is en het groene bakje niet, maar het zou ook net zo goed andersom kunnen zijn.

De oplossing van het probleem is simpel: druk op elk (onderdeel van) verpakkingsmateriaal af in welke afvalbak het terecht moet komen. Het goede voorbeeld wordt gegeven door de fabrikant van de enveloppen die ik gebruik om boeken te versturen. Op de enveloppen staat duidelijk en beeldend : 'paper' en 'PE-LD 4' scheiden en in aparte bakken gooien. Of 'polyethylene low density' in de Wageningse bak mag, weet ik overigens niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten