dinsdag 6 oktober 2009

Gold Coast United
Waar is Jason Culina toch gebleven? Vanuit Sydney was hij naar Nederland vertrokken, waar hij zich in tien jaar tijd ontwikkelde tot een onopvallende maar heel belangrijke middenvelder. Na zijn opleiding bij Ajax brak hij door bij FC Twente. In die tijd begon hij ook populair te worden in Australiƫ, en debuteerde hij in het nationale team. Niet verwonderlijk dat PSV hem vervolgens aantrok: Culina was belangrijk in het Australische team onder coach Guus Hiddink, en werd dat ook bij PSV onder Hiddink. In Eindhoven werkte hij mee aan vier achtereenvolgende kampioenschappen. Maar waar is hij nu?

Culina blijkt afgelopen zomer PSV te hebben ingeruild voor Gold Coast United. Nooit van gehoord. Toen ik daar in de buurt woonde bestond er aan de Gold Coast geen fatsoenlijke voetbalclub. Even 'googlen': een onlangs opgerichte club, die meteen begonnen is in de A-league, en gevestigd is in Robina. Robina? Als mijn echtgenote op familiebezoek in Brisbane ging, bracht ik haar met de auto daar naar toe. Halverwege onze woonplaats Nimbin en Brisbane. Robina: een paar huizen en een winkelcentrumpje, tussen Surfers Paradise en de Pacific Highway. Maar ook met een stationnetje: het eindpunt van een doodlopend forensenlijntje van Brisbane naar de Gold Coast. Met dat treintje legde ze dan de laatste 100 km af.

En daar voetbalt dus een A-league team? In Robina blijkt een splinternieuw voetbalstadion met 27000 plaatsen te zijn gebouwd, pal naast het stationnetje. Op Google Earth is goed te zien dat er verder niets is veranderd: het stationnetje is niet aangepast, het stationspleintje is onveranderd, er zijn geen nieuwe wegen. Ik zie alleen een nieuw stadion, en een parkeerterrein. Als ik inzoom kan ik 678 parkeerplaatsen tellen. Niet genoeg voor de 5063 toeschouwers die vorige week Jason Culina zagen scoren in de topwedstrijd tegen Melbourne Victory. En helemaal niet genoeg voor de 27000 toeschouwers die het stadion kan ontvangen. De rest zal wel met het treintje komen.

Na negen wedstrijden staat Gold Coast United keurig tussen de traditionele top-drie: twee punten achter Sydney, een punt achter Melbourne Victory, en een punt voor Perth Glory.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten