maandag 2 januari 2012

Bower BirdAls het om de evolutie gaat, en om de wetenschappers die zich daar mee bezig houden, dan vindt je veel leuke verhalen in het oeuvre van Bill Bryson. En dan vooral in zijn boek Down Under omdat hij daar zijn vermogen om absurditeiten te herkennen toepast op het best mogelijke onderwerp: het absurde continent Australië.

Een van zijn mooiste verhalen: In 1931 werd in West Australië een insect gevonden, dat na analyse in het laboratorium de Nothomyrmecia bleek te zijn, een soort mier die al honderd miljoen jaar uitgestorven zou zijn. Diverse expedities in de volgende jaren slaagden er niet in het beestje nogmaals te vinden. Vijftig jaar later (dus honderd miljoen en vijftig jaar na zijn uitsterven) werd een ultieme poging gedaan om de mier terug te vinden. Ongeveer 800 mijl voor het bereiken van de vindplaats uit 1931 kregen de onderzoekers motorpech. En wat zagen ze daar naast hun auto rondkruipen? Nothomyrmecia!

Een paar dagen na mijn aankomst in Australië zag ik in een reservaat bij Coffs Harbour een groene vogel in een boompje neerkijken op een tafereel op de grond. Een zwarte vogel was daar een abstract kunstwerk aan het maken van blauwe papiertjes, balpennen, kroonkurken en andere gevonden voorwerpen: alles blauw. De oude man die ik in het park opgewonden aansprak, haalde zijn schouders op: "ja, zo probeert een Bower Bird mannetje nou eenmaal een vrouwtje te verleiden".

In het volgende jaar heb ik de enorme mazzel gehad om in het beekje voor mijn bioscoop een Platypus te zien, en om een paar honderd meter verderop te struikelen over een Echidna. Twee dieren waarvoor in de beschrijving van de dierenwereld geen plaats is: geen zoogdier en geen reptiel. Bovendien zo zeldzaam en schuw dat zelfs de meeste Australiërs ze niet kennen.

In dat jaar heb ik mijn geloof in de evolutieleer verloren. Zulke vergissingen kunnen alleen door een verstrooide Schepper gemaakt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten