dinsdag 20 oktober 2009

Beagle

De secretaressedag, het zoveelste geboorte- of sterfjaar van Mozart of Kennedy, de herdenking van de val van de muur: het gaat allemaal min of meer onopgemerkt voorbij. Maar niet het Darwin jaar.

Het begon meteen met een hoogtepunt: Andries Knevel die -een paar dagen voor de tweehonderdste geboortedag van Darwin- in het tv-programma 't Zal je maar gebeuren verklaarde dat hij er spijt van had dat hij zijn kijkers en kinderen altijd gefopt heeft met het scheppingsverhaal. Knevel 'gelooft' nu in de evolutieleer. Ruim een half jaar later verklaart Ellen van Wolde, hoogleraar Exegese van het Oude Testament, in haar oratie dat het zinnetje "In den beginne schiep God de hemel en de aarde" voortkomt uit een vertaalfout. In het tussenliggende half jaar is er haast geen dag voorbij gegaan zonder krantenartikelen over de schepping, Darwin of de evolutie.

En nu is er de fantastische VPRO serie Beagle, in het kielzog van Darwin. Op de clipper De Stad Amsterdam wordt de route van the Beagle nog eens over gedaan. Van tijd tot tijd stapt er een wetenschapper, kunstenaar of andere intellectueel aan boord. En een tijdje later verlaat die het schip weer. Tussen aan- en afmonsteren gebeurt er niets noemenswaardigs. We worden in de tussentijd via de televisieserie en een website nauwkeurig op de hoogte gehouden van temperaturen, windsnelheden, ziekte aan boord en dergelijke. De televisie recensenten beginnen zich af te vragen wanneer we nu eindelijk eens een uitkomst van het gepeins van de wetenschappers te zien krijgen. Jaren later, lijkt mij. In het beste geval. Het ontgaat hen dat we hier te maken hebben met een heerlijk ontspannen reisprogramma. Presentatie door de relaxte Lex Runderkamp in plaats van de altijd toch wat gehaaste Chris Zegers of Floortje Dessing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten