zondag 4 oktober 2009

Venserpolder = Betondorp?


Rond 1984 woonde ik in de Bijlmermeer. Ruime, goedkope flats in een mooie parkachtige omgeving, afgescheiden van het autoverkeer. Een smeltkroes van culturen. In veel flats waren de bewoners -veelal 'Bijlmer-pioniers' die er al vijftien jaar woonden- zeer tevreden. Andere flats kregen te maken met leegstaand, vervuiling en criminaliteit. Reden voor de ambtenarij om te benadrukken hoe slecht het ging met de Bijlmer. Een leger journalisten stortte zich daarna op de veronderstelde probleemwijk, waarna het imago van de buurt verpest was. Koren op de molen van de ambtenaren, die begonnen bomen om te hakken ('bomen creƫren een onveilig gevoel') en erger. Veel van de tevreden bewoners hielden het toen al snel voor gezien. Nu, 25 jaar later, zijn niet alleen de bomen verdwenen, maar ook de meeste flats. Ervoor in de plaats zijn rijtjeshuizen gekomen met parkeerplaatsen voor de deur. De oude bewoners zijn vertrokken; de buurt wordt nu bewoond door een nieuwe, multiculturele middenklasse. Het project is geslaagd, het heeft wat gekost, maar de problemen zijn verdwenen.

Of toch niet? De ambtenaren hebben zich, gevolgd door een horde journalisten, nu op Holendrecht en Venserpolder -een kilometer verderop- gestort. Vandaag schrijven Karel Berkhout en Laura Starink in NRC Handelsblad over de problematiek. Een citaat: "De Venserpolder is in de jaren tachtig gebouwd in een oksel van Zuidoost. De saaie appartementenblokken doen denken aan Betondorp."

Volgens het colofon van NRC Handelsblad is Laura Starink 'algemeen verslaggever'. Tja, algemeen, dat is natuurlijk wel veel, dan zul je wel eens een foutje maken, je kunt niet overal van weten. Maar volgens datzelfde colofon is Karel Berkhout alleen belast met 'Amsterdam'. Misschien moet hij eens in Venserpolder en Betondorp gaan kijken. Als-ie durft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten