woensdag 30 september 2009

Ten Canoes
In de Volkskrant vandaag een verslagje van een bijeenkomst in Leiden. Minister Plasterk droeg daar de stoffelijke resten van vijf aborigins over aan twee leiders van de Bundjalung tribe. Die stoffelijke resten waren rond 1800, kort na de Engelse kolonisatie, van Australië naar Leiden getransporteerd voor 'wetenschappelijk onderzoek'. Het is de laatste tijd gebruikelijk om zulke dwalingen uit het verleden te herstellen. Zo werd onlangs uit hetzelfde museum in Leiden het hoofd (dat daar op sterk water stond) van een Ghanese koning teruggegeven aan Ghana.

Het was nogal verrassend om de foto van deze twee 'elders' in Leiden te zien. Ik ben een paar jaar geleden letterlijk naar de andere kant van de wereld verhuisd. Het was daar nogal wennen aan de Angelsaksische cultuur. Daarbinnen had je dan te maken met Italiaanse, Duitse, Nederlandse, Griekse, Chineze en Vietnameze gemeenschappen. En dan heb je daar, aan het andere eind van de wereld, uitgemoord en onderdrukt door de Britten, en daarna verdrongen door al die nieuwe immigranten, ook nog eens de Aborigans. Veelal in slechte omstandigheden wonend. Dan is het extra leuk om twee 'elders' die ik ken uit de plaatsen Casino en Lismore op deze foto terug te zien.

Ik heb met genoegen in de schaduw van Wollumbin gewoond, één van de grootste vulkanen. De beste kennismaking met de aboriginal cultuur is vast de film "Ten Canoes". De film verslaat één van de verhalen over de herkomst van de aborigins. En het is de eerste film ooit met alleen maar Aborigonal acteurs. Daarmee is het voor mij de meest indringende kennismaking met hun cultuur. Ik had de film graag willen zien in de omgeving waar hij is opgenomen, maar ik was toen, in 2006, in Amsterdam. Waar zag ik hem ? Tijdens de wereldpremiere: in Amsterdam !

(Ten Canoes, a film by Rolf de Heer and the people of Ramingining, Palace Films)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten