zondag 7 januari 2007

β Canon

Vroeger keken we reikhalzend uit naar de jaarlijkse speurtocht van Elsevier's Magazine naar het lekkerste kopje koffie van Nederland. De laatste tijd wordt Nederland geteisterd door allerlei beoordelingen en verkiezingen. Het Parool publiceert lijstjes van de leukste straten, de beste textielwinkels, de Amsterdammer van het jaar.

Op initiatief van Frits van Oostrum is een lijstje opgesteld van belangrijke gebeurtenissen die iedereen zou moeten kennen. Maar als wetenschapper noem je dat natuurlijk geen 'lijstje'. Canon van de Vaderlandse Geschiedenis klinkt een stuk geleerder.

Vandaag droeg Ronald Plasterk op de gebruikelijke, licht arrogante, wijze zijn column voor in het televisieprogramma Buitenhof. Ongegeneerd stond hij reclame te maken voor de β Canon, voor de samenstellers van de β Canon Bas Haring, Robert Dijkgraaf en Ronald Plasterk (!), en voor de Volkskrant die 50 weken lang dit lijstje gaat publiceren.

Gelukkig wordt de 'canon' ook openbaar gemaakt op een 'site' met een 'Wikipedia structuur', aldus Plasterk. Mooi lijstje van rare woorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten